Podstawową funkcją obiektów HoReCa jest zapewnienie komfortu przebywającym w nich gościom. Jedynie zadowolony z pobytu w hotelu, czy odpowiednio o obsłużony w restauracji klient jest w stanie ponownie skorzystać z oferowanych przez lokal usług. Oprócz zapewnienia odpowiedniego standardu pokoju, czy wartościowego posiłku istotną kwestią jest zapewnienie wysokiej jakości powietrza, najlepiej odpowiednio klimatyzowanego i oczyszczonego. Tylko w ten sposób zaspokojone potrzeby klienta sprawią, że będzie on w pełni zrelaksowany.

Jestem pewny, że hotelarze i restauratorzy wiedzą niemal wszystko o organizacji przestrzeni hotelowej oraz o trendach gastronomicznych. Jednak wiedza o klimatyzowaniu pomieszczeń wciąż jest wiedzą mocno specjalistyczną, która wymaga konsultacji czy to z producentem urządzeń klimatyzacyjnych czy z wykwalifikowanym instalatorem HVAC.

W zależności od wielkości obiektu marka Rotenso oferuje trzy komercyjne rozwiązania dedykowane do branży HVAC: Multi Split, system mini RVF oraz system RVF.

Multi Split Rotenso

Układ multi split umożliwia podłączenie do jednej jednostki zewnętrznej kilku jednostek wewnętrznych o zróżnicowanej wydajności chłodniczej dopasowanych odpowiednio do wielkości pomieszczeń. Jedna jednostka zewnętrzna sygnowana znakiem Rotenso może pracować nawet z 5 jednostkami wewnętrznymi. Zapewnia to oszczędność miejsca, energii oraz niższe koszty inwestycyjne.

W systemie typu multi split za pomocą pilota decydujemy, które pomieszczenia powinny być klimatyzowane, a w których system powinien być wyłączony. Trzeba jednak pamiętać, że w obrębie jednego systemu jednostki wewnętrzne mogą pracować w tym samym trybie: chłodzenia lub grzania.

Systemy klimatyzacyjne Rotenso multi split dzięki wyposażeniu w nowoczesne i wysokowydajne sprężarki z funkcją pompy ciepła można wykorzystywać do dogrzewania pomieszczeń, nawet gdy temperatura zewnętrzna sięga -15°C. Jest to funkcja przydatna szczególnie w przejściowych porach roku. W trybie grzewczym obieg czynnika chłodniczego jest odwrócony.

Systemy Rotenso multi split zalecane są do restauracji i niewielkich obiektów hotelowych.

Systemy mini RVF Rotenso

Systemy Mini RVF Rotenso również doskonale nadają się do klimatyzacji niewielkich obiektów HoReCa. Dają one jednak znacznie więcej możliwości w porównaniu do klimatyzatorów multi split. Przede wszystkim system mini RVF Rotenso umożliwia podłączenie większej ilości jednostek wewnętrznych do jednego agregatu – aż 19 jednostek! Dodatkowo każda jednostka ma możliwość indywidualnego sterowania w trybie chłodzenia lub grzania.

Wielką zaletą systemu mini RVF Rotenso są kompaktowe rozmiary i niska waga jednostek zewnętrznych. Ułatwia to znalezienie dogodnego miejsca na montaż agregatu.

Całkowita długość instalacji wynosząca do 120 m pozwala na łatwe rozprowadzenie instalacji.

Systemy RVF Rotenso

Systemy RVF są idealnym rozwiązaniem dla średnich i dużych obiektów restauracyjno-hotelowych. W zależności czy klimatyzacja ma pełnić funkcję chłodzącą czy realizować tryb grzania i chłodzenia można zastosować tzw. rozwiązania dwu lub trójrurowe.

Jeden system RVF umożliwia modułowe łączenie jednostek zewnętrznych do mocy 200 kW oraz podłączenia aż 64 jednostek wewnętrznych. Doskonałe parametry agregatów zewnętrznych gwarantują dużą elastyczność podczas projektowania instalacji klimatyzacyjnej

Dodatkowo zastosowana w systemach RVF technologia inverterowa (o maksymalnie niskim poborze prądu) bezpośrednio przekłada się na zminimalizowanie kosztów eksploatacyjnych. W systemach trójrurowych, w których możemy jednocześnie realizować tryb grzania i chłodzenia, oszczędność energii sięga aż 50%. System z odzyskiem ciepła doskonale sprawdza się w okresach przejściowych lub w sytuacjach, gdy niezbędna jest klimatyzacja strefowa budynku.

Dodatkową zaletą systemów RVF jest duży typoszereg jednostek wewnętrznych. Umożliwia to dopasowanie odpowiedniej jednostki do różnego typu pomieszczeń występujących w hotelu czy restauracji: sali konsumpcyjnej, pokojów konferencyjnych czy pokoi hotelowych.

Dla osób zarządzających budynkiem ważny jest szeroki wybór metod sterowania system zarówno poprzez sterownik centralny jak i aplikację centralnego sterowanie smart WiFi aż do systemu BMS wykorzystującego bramkę Modbus lub BACnet.

Filtrowanie powietrza

Co ważne nowoczesne jednostki klimatyzacyjne nie tylko dbają o chłodzenie czy grzanie pomieszczeń, ale dzięki odpowiednim filtrom poprawiają również jakość wydmuchiwanego powietrza, oczyszczając je z wszelkich drobnoustrojów, alergenów, kurzu czy szkodliwych związków chemicznych. Przekłada się to bezpośrednio na samopoczucie osób przebywających w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Podsumowanie

Dobór odpowiedniego dla obiektu restauracyjno-hotelowego systemu klimatyzacji warto skonsultować bezpośrednio z producentem klimatyzatorów Rotenso, projektantem lub ekspertem HVAC. Każda z tych osób będzie potrafiła obliczyć moc chłodniczą urządzeń oraz zaproponować najbardziej korzystny przebieg instalacji. Tylko dobrze zaprojektowana i wykonana instalacja zapewni komfort przebywających w obiekcie gości.

W celu uzyskania większej ilości informacji o systemach RVF Rotenso zapraszamy do kontaktu: horeca@rotenso.pl

Rotenso restauracje hotele